top of page
Yazarın fotoğrafıAyşe SÜZEK

Sosyal Sigorta

Güncelleme tarihi: 27 Nis 2023

Sosyal Sigorta

Sosyal güvenlik hakkının bir aracı olan sosyal sigorta, işçinin yanı sıra bakmakla yükümlü olduğu kişileri de ilgilendiren bir hak olması, emeklilik ve sağlık imkanları sağlaması nedeniyle önemli bir işçi hakkıdır. İş Kanunu işverene, işçinin çalışmaya başladığı günden itibaren, deneme süresi dahil olacak şekilde işçisinin sigortasını kesintisiz olarak yaptırma ve prime esas kazancı tam olarak bildirerek, sigorta primlerini yatırma zorunluluğu yüklemektedir.


Ancak ülkemizde işverenler, başlıca üretim giderinden olan işçi maliyetini aza indirgemek amacıyla işçinin prime esas kazancını, zorunlu olan asgari ücret üzerinden eksik bildirmektedir. İşçi bu durumu güncel bir kayıp olarak değerlendirmediğinden çok tepki de göstermemekte ve hatta işverenle prime esas kazancının düşük gösterilerek daha fazla nakdi ücret alma konusunda anlaşmayı tercih etmektedir. Oysa ki, prime esas kazancın düşük gösterilmesi ile işçi emekliliğine ilişkin hak kaybına uğramaktadır.


İşverenin gerçek ücret yerine, Sosyal Güvenlik Kurumun'a asgari ücret bildirimi ile eksik prim ödemesi, işçiye derhal, haklı fesih imkanı tanımaktadır. Haklı feshin sonucu olarak da işçi kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir.


2 görüntüleme0 yorum

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page