top of page
Yazarın fotoğrafıAyşe SÜZEK

Kısa Dönem İkamet İznini Kimler Alabilir?

Kısa Dönem İkamet İznini Kimler Alabilir?


1. Bilimsel araştırma amacıyla gelecekler


Yapılacak araştırmanın süresini ve yerini gösteren resmi, e-imzalı/imzalı ve mühürlü/kaşeli belge temin edildikten sonra diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


2. Türkiye'de taşınmaz malı bulunanlar


Konutun şahsa ait olduğunu gösterir resmi, belge ve diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


3. Ticari bağlantı veya iş kuracaklar


Temas kurulacak kişi veya şirketlerden alınacak davet mektubu alındıktan sonra diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


4. Hizmet içi eğitim programlarına katılacaklar


Hizmet içi eğitimin görüleceği kamu kurum veya kuruluşlarından alınacak eğitimin süresini ve yerini gösterir belge ve diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


5. Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçlarla gelecekler


Eğitimin/stajın görüleceği kurum veya kuruluşlardan alınacak eğitim/staj belgesi/AIESEC belgesi ve diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


6. Turizm amaçlı kalacaklar


İdarenin talebi halinde seyahat planı ve konaklama yerine ilişkin bilgi/belge ve diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


Ayrıca aile ikamet izni şartlarının taşınmaması nedeniyle kısa dönem ikamet izni talep edilmesi halinde; evlilik cüzdanı veya evli olunduğunu kanıtlayan onaylı belge ve diğer belgeler ile birlikte kısa dönem ikamet başvurusunda bulunulur.


7. Tedavi görecekler


Tedavi görülecek kamuya bağlı ya da özel hastanelerden alınacak, hastaneye giriş kaydının yapıldığına ve tedaviye başlandığına dair belge ve diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


8. İdari/ adli makamların talebi veya kararı


İdari ve adli makamlardan alınacak şahsın Türkiye'de kalması gerektiğini belirten eimzalı/imzalı kaşeli/mühürlü belge (6458 sayılı Kanundaki süreleri aşmayacak şekilde kalınacak süre de belirtilmeli) ve diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


9. Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçenler


Önceki ikamet izni belgesinin fotokopisi ve diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


10. Türkçe öğrenme kurslarına katılacaklar


Türkçe dil kursu vermeye yetkili kurum veya kuruluştan alınacak eğitim görüldüğüne dair belge ve gerekli diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


11. Kamu kurumları aracılığıyla eğitim, araştırma, staj ve kurslara katılacaklar


Eğitim, araştırma, staj veya kursun alınacağı kamu kurum veya kuruluşlarından alınacak programın süresini ve yerini gösterir belge ve gerekli diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


12. Yükseköğrenimini tamamlayıp 6 ay içinde müracaat edenler


Diploma veya geçici mezuniyet belgesinin fotokopisi ve gerekli diğer belgeler ile birlikte ikamet başvurusunda bulunulur.


13. Yatırım Yapanlar


Türkiye'de çalışmayan ancak Bakanlar Kurulunca belirtilecek kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar ile bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan çocuğu ikamet izni alabilir.


14. Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olan yabancılar ikamet izni alabilirler.


13. ve 14. Madde nedeniyle ikamet izin talebinde bulunan yabancılara en fazla beşer yılllık sürelerle ikamet izni verilmektedir. Diğer maddelerde yer alan yabancılar her defasında en fazla ikişer yıllık ikamet izni düzenlenebilir.


Av. Ayşe SÜZEK




10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Комментарии

Оценка: 0 из 5 звезд.
Еще нет оценок

Добавить рейтинг
bottom of page