top of page
Yazarın fotoğrafıAyşe SÜZEK

İşçi Hakları Nelerdir?

İşçi kavramı, İş Kanunu'nda; ‘bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişi’ olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıma göre işçi, mekan ve sınır tanımaksızın maddi veya maddi olmayan unsurlar ile birlikte, mal veya hizmet üretmektedir. İş Kanunu, işçi ve işverene, iş ilişkisi kapsamında bir takım hak ve sorumluluklar yüklemektedir.


İşçi hakları, sosyal sigorta, ara dinlenme, hafta tatil, ücretli yıllık izin, yol izni gibi sosyal hakların yanı sıra, işçi alacakları olarak tabir edilen ve işçi işveren arasındaki uyuşmazlık konularının başında gelen ücret, fazla mesai, genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatil çalışma ücreti, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı gibi ekonomik haklardır.


Emeğini ortaya koyarak, mal veya hizmetin üretilmesini sağlayan her işçi için emeğin korunması son derece önemlidir. Bu koruma da öncelikle bu hakların neler olduğunun işçi tarafından bilinmesi ile sağlanır. Bu hakların korunması için temel işçi haklarını ayrıntıya girmeden kısaca açıklayacağız.


3 görüntüleme0 yorum

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page