top of page
Yazarın fotoğrafıAyşe SÜZEK

ESKİ VE YENİ YÖNETMELİK ARASINDAKİ FARKLILIKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Güncelleme tarihi: 22 Nis 2023

13.04.2023 tarih ve 32162sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan İyonlaştırıcı Radyasyon Ve Radyonüklit Kullanılarak Sunulan Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ile 25/04/2022 tarihli ve 5530 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan aynı adı taşıyan yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.


Is bu yazımızda 13.04.2023 tarihinde 32162 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İyonlaştırıcı Radyasyon Ve Radyonüklit Kullanılarak Sunulan Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik'in "Bina durumu ve fiziki şartlar" başlıklı 5.maddesi hariç diğer maddeler mülga Yönetmelik ile mukayese edilmiş ve yeni Yönetmelik ile yapılan değişiklikler irdelenip bilgilerinize sunulmuştur.


1. Radyasyon çalışanı tanımındaki değişiklik: Mülga(kaldırılan) Yönetmelik 4. maddesi g bendinde "iyonlaştırıcı radyasyon kaynağı çalışanı" tanımlaması yapılırken yeni Yönetmelik 4. maddesi k bendinde "radyasyonla çalışan" tanımlaması yapılmıştır.



Mülga Yönetmelik 7/4 bendinde

İyonlastırıcı radyasyon kaynagı çalısanı:

​Yeni Yönetmelikte 6/6-g bendinde Radyasyonla çalısan:

​İyonlaştırıcı radyasyon kaynağı çalışanı:

İyonlaştırıcı radyasyon kaynaklarının kullanıldığı alanlarda veya hizmetlerini ifa ederken görevi gereği Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından halk için belirlenen doz sınırlarının üzerinde radyasyona maruziyet olasılığı olan kişiyi

​Radyasyonla çalışan: iyonlaştırıcı radyasyon kaynaklarıyla yürütülen faaliyetlerde görevi gereği halk için belirlenen doz sınırları üzerinde ışınlanma olasılığı olan kişiyi

2- Radyoloji merkezi: Mülga Yönetmelik 4.md l bendinde "Radyoloji merkezi" radyoloji uzmanının sorumluluğunda veya radyoloji uzmanının mesleğini serbest icrası kapsamında bakanlıkça ruhsatlandırılan merkez olarak tanımlanmakta iken yeni Yönetmelik 4.md p bendinde mülga hükümlere ek olarak en az %51 hissesi radyoloji uzmanına ait olan özel hukuk tüzel kişileri tarafından işletilen merkezler olarak tanımlanmıştır.


Bu değişiklik ile artık tüzel kişilerin de radyoloji uzmanının hisse sahibi olduğu görüntüleme merkezleri işletmesi mümkün hale gelmiştir.



​Mülga Yönetmelik 4/l bendinde

Radyoloji merkezi:

​Yeni Yönetmelikte 4/p bendinde

Radyoloji merkezi:

​Radyoloji merkezi: Sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde bir radyoloji uzmanının sorumluluğunda veya mesleğini serbest olarak icra etme yetkisine sahip radyoloji uzmanı tarafından tetkik, teşhis ve/veya tedavi amaçlı radyoloji hizmeti sunulan ve Bakanlıkça ruhsatlandırılan veya faaliyet izni verilen merkezleri

​Radyoloji merkezi: Saglık kurum ve kurulusları bünyesinde bir radyoloji uzmanının sorumlulugunda veya meslegini serbest olarak icra etme yetkisine sahip radyoloji uzmanı gerçek kisiler veya en az %51 hissesi radyoloji uzmanına ait olan özel hukuk tüzel kisileri tarafından tetkik, teshis ve/veya tedavi amaçlı radyoloji hizmetleri sunulan ve Bakanlıkça ruhsatlandırılan veya faaliyet izni verilen merkezleri


3- Denetimli alan tanımındaki değişiklik: Mülga(kaldırılan) Yönetmelik'te denetimli alanın tanımlaması değiştirilerek kontrollü(denetimli) alan tanımlaması yapılmış ve doğrudan radyasyona maruz kalınan alan yerine görevi gereği radyasyonla çalışanlar için ardışık beş yılın ortalaması olan yıllık doz sınırlarının 3/10'undan fazla radyasyon dozuna maruz kalabilecekleri alanlar eklemesi ile farklılığa gidilmiştir.



​Mülga Yönetmelik 4/c bendinde

Denetimli alan:

​Yeni Yönetmelikte 4/g bendinde Kontrollü(denetimli) alan:

​Radyasyon kaynağı ile çalışanların giriş ve

çıkışlarının özel denetime, çalışmalarının radyasyondan korunma bakımından özel kurallara bağlı olduğu ve görevi gereği radyasyon ile çalışan kişilerin yıllık doz sınırlarının 6 mSv’den fazla radyasyon dozuna maruz kalabilecekleri, iyonlaştırıcı radyasyon kaynağı cihazın bulunduğu ve doğrudan radyasyona maruz kalınan alan

​Radyasyondan korunmayı sağlamak veya radyoaktif kirliliğin yayılmasını önlemek amacı ile özel kuralların uygulandığı, radyasyonla çalışanların kişisel doz izlemlerinin yapıldığı, giriş çıkışlarının kontrole tabi olduğu ve görevi gereği radyasyonla çalışanlar için ardışık beş yılın ortalaması olan yıllık doz sınırlarının 3/10'undan fazla radyasyon dozuna maruz kalabilecekleri alanları


4- Hamile ve emziren personel çalışma Sartlarındaki değişiklik: Mülga yönetmelik 7. Maddesi 4. Bendinde hamilelik şüphesi olan hamile veya emziren çalışanların çalışma koşullarının fetüsün veya emzirilen çocuğun radyasyondan korunmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi hükmü yer almakta iken; yeni Yönetmelik'in 6. maddesi 6. fıkrası g bendinde; hamilelik şüphesi olan hamile veya emziren çalışanların çalışma koşullarının fetüsün veya emzirilen çocuğun radyasyondan korunmasını sağlayacak ve halk için belirlenen doz sınırlarına uyulacak şekilde yeniden düzenleneceği, hamilelik şüphesi olan ve hamile personelin hamileliği süresince radyasyon alanlarında çalışmayacak şekilde düzenleneceği emzirme döneminde olan çalışanın radyoaktif kirlilik riski bulunan radyasyon alanlarında çalışmayacak şekilde düzenleneceği hükmü yer almaktadır.


Yeni Yönetmelik yayım tarihi itibariyle hamilelik şüphesi olan ve hamile personel hamileliği süresince radyasyon alanlarında çalışmayacaktır. Ayrıca emzirme döneminde olan çalışanın radyoaktif kirlilik riski bulunan radyasyon alanlarında çalışması mümkün değildir. Ancak radyoaktif kirlilik riski bulunan alanın değerlendirmesinde tereddüt yaşanması muhtemeldir. Radyoaktif kirlilik riski bulunan alan değerlendirmesi sırasında yaşanan tereddütlerde kurumunuzda bulunan Radyasyon Güvenliği Komitesi'ne başvuru yaparak çözüm bulabilirsiniz.



​Mülga Yönetmelik 7/4 bendinde

Hamile ve Emziren Çalısan:

​Yeni Yönetmelikte 6/6-g bendinde

Hamile ve Emziren Çalısan:

​Hamilelik şüphesi olan, hamile veya emziren iyonlaştırıcı radyasyon kaynağı çalışanının çalışma koşulları, fetüsün veya emzirilen çocuğun radyasyondan korunmasını sağlayacak şekilde düzenlenir.

​Hamilelik şüphesi olan, hamile veya emziren personelin çalışma koşulları; embriyonun, fetüsün veya emzirilen çocuğun radyasyondan korunmasını sağlayacak ve halk için belirlenen doz sınırlarına uyulacak şekilde yeniden düzenlenir. Çalışma koşulları hamilelik şüphesi olan ve hamile personel için hamileliğin geri kalan süresinde radyasyon alanlarında çalışmayacak şekilde, emzirme döneminde olan personel için radyoaktif kirlilik riski bulunan radyasyon alanlarında çalışmayacak şekilde düzenlenir.


5- Sağlık izninde herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Mülga(kaldırılan) Yönetmelik "Sağlık izni" başlıklı 8. maddesinde kullanılan "denetimli alan" ifadesinin yerine yeni Yönetmelik'te "kontrollü alan" ifadesi, "iyonlaştırıcı radyasyon kaynağıyla çalışanlar" yerine "radyasyonla çalışanlar" ifadesi kullanılmıştır.


Saglık izni uygulamasında eski yönetmelik ile yeni yönetmelik arasında uygulama esaslarında herhangi bir farklılık veya yenilik bulunmamaktadır.


6- Denetim ve yaptırım hükmü: Eski Yönetmelik'te denetime ilişkin hiçbir madde bulunmazken yeni Yönetmelik ile "Denetim ve Yaptırım" başlıklı 9. madde getirilmiştir. Bu maddeye göre merkezlerin faaliyete esas denetimlerinde; bina durumu ve fiziki şartlar(5.md) ile güvenlik(6.md) hükümlerine aykırılık tespit edilmesi halinde Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu gereğinde denetim ve yaptırım uygulanacağı hükmü yer almaktadır.


Daha kapsamlı bir değerlendirme veya sorularınız için tarafımız ile iletişim kurabilirsiniz.

13.04.2023

Av. Ayse SÜZEK


35 görüntüleme0 yorum

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page